Varmrøkt peppermakrell

Varmrøkt peppermakrell

Røking av mat er egentelig en veldig enkel tilbredningsmetode på tur. Egentelig er det ikke rare greiene en trenger for å røke med f.eks en primus. Her får du se hvordan jeg gjør når jeg røker peppermakrell i en røkeovn.

Jeg bruker søvkroken sin røkerovn, den er grei størrelse på, men blir for stor når den skal være med i sekken på tur.
Røyksponet jeg bruker er en standard blanding til rundt 50-100 kr på XXL eller den lokale sportsbutikken.

I innlegget fra fjelleiren til Barnas Turlag på Fagerhøy så kan en se en røkeovn fra en annen produsent, denne hadde mulighet til å legge fisken i 2 etasjer og tar dermed dobbelt så mye. Sjekket ikke hvilken produsent det var, men det kan ha vært ABU sin store modell.

 1. Legg et tynt lag med røkespon i bunnen på ovnen. På tur kan en bruke en mindre modell av søkeovnen, ABU har en liten modell som går i sekken, men den tar bare 1-2 små fisk. En kan bruke en kjele fra stormkjøkkenet også om en ikke vil ha med egen røker på tur. Friske einer kan brukes for einerrøkt ørret på turen.
 2. Legg Fisken på rista og krydre den med ønsket krydder, jeg har til denne brukt Santa Maria five peppers (krydderglass med kvern).
 3. Plasser drypp-platen med risten og fisken oppi ovnen over sponet.
 4. Sett på lokket
 5. Plasser brennerne i bunn ramma/brenner kammeret og fyll de med rødsprit. Ute på tur kan en bruke bål om en heller vil det.
 6. Tenn på brennerne.
 7. Plasser røkeovnen oppå ramma.
 8. På sølvkroken sin røkeovn så kan en trekke lokket til siden, og størrelsen på glipa som blir i enden regulerer hvor sterk røkesmak det blir på fisken, i tilegg så påvirkes det av størrelsen på fisken. For jevnest resultat bør fisken i kassa være någelunde like store. Har opplevd flere ganger at små fileter som har blitt røket sammen med store har vesentlig sterkere røkesmak enn de store har.
 9. Når brennerne har brent seg tomme for rødsprint og slukker så er fisken ferdig.
 10. Jeg pleier å vente til den har fått kjølt seg litt ned før jeg tar ut fisken og legger den på litt kjøkkenpapir for at fett og fuktighet skal renne av. Når de er kalde nok til å holde i napper jeg ut bein med en pinsett.
Legg et tynt lag med røykspon i bunn av røykovnen
Legg et tynt lag med røykspon i bunn av røykovnen
Røkerist med drypp-plate
Røkerist med dryppplate
14 stk makrell filet har ligget natten over i salt
14 stk makrell filet har ligget natten over i salt
Filèene legges på rista
Filèene legges på rista
Her er de krydret med pepperblandingen
Her er de krydret med pepperblandingen
Klare for å bli satt ned i ovnen
Klare for å bli satt ned i ovnen
På plass over søkesponet
På plass over søkesponet
Lokket skyves på plass
Lokket skyves på plass
Brennerne plasseres i ramma
Brennerne plasseres i ramma
Brennerne fylles med rødsprit.
Brennerne fylles med rødsprit.
Jeg bruker en slik flaske til å fylle rødsprit fra, da unngår jeg en del søl, med mindre jeg overfyller brenneren som jeg klarte på den første her.
Jeg bruker en slik flaske til å fylle rødsprit fra, da unngår jeg en del søl, med mindre jeg overfyller brenneren som jeg klarte på den første her.
Tenn brennerene og sett røykeovnen over, her ser vi det brenner også i rødspriten jeg sølte på hellene.
Tenn brennerene og sett røykeovnen over, her ser vi det brenner også i rødspriten jeg sølte på hellene.

 

 

Etterhvert som sponet begynner å gløde så avgit det røken som røker fisken, størrelsen på glippen i lokket avgjør hvor sterk røksmak det blir på fisken
Etterhvert som sponet begynner å gløde så avgit det røken som røker fisken, størrelsen på glippen i lokket avgjør hvor sterk røksmak det blir på fisken
Her er filèene ferdig røkt
Her er filèene ferdig røkt
Her har jeg løftet ut drypp plata og alt sponet er helt utbrent
Her har jeg løftet ut drypp plata og alt sponet er helt utbrent

 

Jeg pleier å legge filèene på litt tørkepapir for å at fett og fuktighet skal trekke inn i papiret
Jeg pleier å legge filèene på litt tørkepapir for å at fett og fuktighet skal trekke inn i papiret
Etter at filèene er blitt avkjølt så napper jeg ut beina med en pinsett.
Etter at filèene er blitt avkjølt så napper jeg ut beina med en pinsett.

4 thoughts on “Varmrøkt peppermakrell

 1. Hei! Takk for en flott beskrivelse av bruk. Har nettopp prøvd å røyke både makrell og små ørret – med bare middels hell. Etter din beskrivelse tror jeg neste runde blir en suksess!

  1. Hei,
   Så fint du liker beskrivelsen, håper du får god suksess på neste forsøk. Har opplevd at det nok lønner seg å røke i flere runder om det er stor størrelsesforskjell på fisken. Når jeg har røkt store og små fileer sammen så er ofte de små litt for hardt røkt etter min smak, de krever gjerne litt mer lufteåpning på lokket enn de større.

  1. Har sjekket den 🙂
   http://www.vestnesnorway.com/vestnesland/royken/
   Men finner et par ting som ikke passer meg med den, nester 10 ganger dyrere, får ikke plass i sekken, trenger 220V.

   Men om en er ute etter en fastmontert røkeovn til bruk hjemme eller på hytta, og gjerne vil røke større fileter som f.eks laks, så er det nok veldig greit å vurdere en slik røkeovn som denne.

Gi en tilbakemelding

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Login